Przez Przemek Jamroziński dnia poniedziałek, 06 luty 2023
Kategoria: Urząd Gminy

PŁYWAMY W MORZU CUKRU

Często słyszymy, że spożywamy coraz więcej cukru. Nie chodzi jednak tylko o biały cukier, ten który znajduje się w cukierniczce. W wielu produktach spożywczych znajdują się duże ilości cukru, z czego często nie zdajemy sobie sprawy, np. w: sosach, owocowych jogurtach, ketchupach, musztardach i gazowanych napojach

I choć sam cukier nie jest trucizną, potrafi uzależniać, a jego nadmiar jest zabójczy. Większość spożywanego przez nas cukru pochodzi z produktów wysokoprzetworzonych, takich jak słodzone napoje, słodkie przekąski, czy dania gotowe. Zdarza się, że mamy ochotę na jogurt owocowy, jeżeli nie sprawdzimy jego składu na etykiecie, to możemy nieświadomie spożyć nawet 4 łyżeczki cukru, a pijąc słodzony napój gazowany nawet 7!

Polak spożywa rocznie aż o 12 kg więcej cukru przetworzonego w potrawach i napojach niż 10 lat temu – wynika z raportu "Cukier, otyłość - konsekwencje" przygotowanego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia w 2019 r. W efekcie trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Tymczasem nadwaga i otyłość są przyczyną wielu chorób, także śmiertelnych. Ryzyko zachorowania np. na cukrzycę typu 2 jest nawet 40-krotnie wyższe u otyłych niż u osób z prawidłową wagą.

Przedstawiamy kilka sposobów, jak przetrwać w morzu cukru:

Cukier możesz zastąpić w swojej diecie zdrowszymi zamiennikami, np.: erytrytolem, ksylitolem, stewią.

Pod podanym poniżej linkami znajdziemy więcej informacji:

https://planujedlugiezycie.pl/index.php/aktualnosci/plywamy-w-morzu-cukru/

Cukier – cichy zabójca. Jakie choroby wywołuje nadmiar cukru w diecie? (medonet.pl)

https://zwierciadlo.pl/zdrowie/280186,1,toniesz-w-morzu-cukru-chwyc-za-kolo-ratunkowe.read

https://zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Cukrzyca/Wysoki-cukier-powoduje-zmiany-w-moczu